Plattelandscentrum  Paddenbroek

Plattelandscentrum Paddenbroek

Het golvende Pajottenland hoort dankzij de geschiedenis van het landschap bij de oudste en meest vruchtbare landbouwgebieden van Europa. Generaties lang is elke morzel grond omgeploegd, bewerkt of als weiland gebruikt. Vijfduizend jaar landbouwgebruik heeft er voor gezorgd dat landschap, natuur, erfgoed en cultuur nauw vergroeid raakten. De Pajotse landbouw-natuur zit verweven in knotbomen, poelen, perceelsranden, hagen…
Ons strafste erfgoed en cultuur: boerenpaarden, grote hoeves, kleine kapellen en de typische kleuren en klanken van boeren-Bruegel.

Dit fragiele evenwicht tussen Pajottenlandschap, natuur en landbouw wil Plattelandscentrum Pajottenland -  Paddenbroek stevig koesteren, uitdragen en versterken. Paddenbroek bouwt vijf stevige pijlers uit: landbouw, natuur, duurzaamheid, toerisme/recreatie en streekidentiteit/Vlaams karakter.

Het domein, de werking en de ‘geest’ van Paddenbroek staan voor iedereen open als rustplek, vertrekpunt, inspiratiecentrum en ontmoetingsplaats voor de uitbouw van een duurzame regio Pajottenland in de Rand, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, Europa… en de wereld.

 

Lees verder

Bouwen aan een Plattelandscentrum

Bouwen aan een Plattelandscentrum

De gemeente Gooik werkt aan een Plattelandscentrum in het Pajottenland. De oude hoeve wordt ontmanteld, waarna er een glazen volume overheen geplaatst wordt. Dat volume vormt een waterdichte schil met een gedempt buitenklimaat. Zo ontstaat een grote overdekte ruimte met 360° zicht rondom op de prachtige omgeving. Enkele ruimtes binnen de oude ruwbouw worden optimaal geïsoleerd om als kantoor, café en workshopruimte te dienen. Zo worden de stookkosten op een duurzame manier beperkt tot een aantal kernen in het gebouw. Het plattelandscentrum zal beschikken over een grote polyvalente ruimte, een ruime vergaderzaal, kantoorruimte voor +/- 6 personen, een wandel- en fietscafé en een sanitair blok. En vergeet vooral niet de 400 zonnepanelen, die voor de nodige energie gaan zorgen.

Volg de werkzaamheden op onze facebookpagina.

 

Lees verder

TriPZ met de klas

TriPZ met de klas

TriPZ staat voor educatieve tripjes met de klas in Pajottenland & Zennevallei. Je hoeft niet ver te gaan voor een leerrijk klasbezoek. In de regio zijn er tal van musea, monumenten en natuurplekken die een educatief aanbod hebben voor scholen.

De website www.tripzmetdeklas.be bundelt dit aanbod.

LOGO TRIPZ

Lees verder

Herder van het Pajottenland

Herder van het Pajottenland

 Na 70 jaar opnieuw een herder in het Pajottenland? Dit is geen nostalgie of romantiek. Onze professionele herder zet een streekeigen schapenras in voor erfgoed, landbouw, natuurbeheer, educatie en toerisme.

Je kan bij de herder van het Pajottenland terecht voor educatie, begrazing van weilanden, boomgaarden en bermen (onderhoud en/of natuurbeheer), evenementen en gegidste wandelingen. Contacteer herder Hugo O via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Samenwerking van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, gemeente Gooik, Plattelandscentrum Pajottenland - Paddenbroek, Heemkundige Kring van Gooik en Natuurpunt Pajottenland.

Meer info via de website en de facebookpagina

 

Lees verder

© Paddenbroek Gooik
All Rights Resevered

Adres en tel

Paddenbroekstraat 12
1755 Gooik

Tel: 02 532 14 02

mail ons

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.