Boeboekspad en Kesterheide

Plattelandscentrum Pajottenland is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling door zijn ligging nabij het wandelnetwerk Pajottenland. Vanuit het plattelandscentrum vertrekken twee bewegwijzerde wandelingen ontwikkeld door Natuurpunt. Voor kinderen is er een avontuurlijke wandeling onder begeleiding van de Boeboeks van 2,5 kilometer. Via een educatief boekje leiden zij elk kind langs het juiste pad. Haal het boekje op in het plattelandscentrum. De wandeling richting Kesterheide van 8 kilometer is af te halen in het plattelandscentrum.

De Kesterheide in Gooik ligt op een getuigenheuvel die Neanderthalers al bezochten en bewerkten. Met zijn 112 meter hoogte toornt hij boven het Pajottenland uit. Het is een baken en herkenningspunt met langs de ene kant zicht op de grootstad Brussel en langs de andere kant zicht op tientallen parochiekerkjes en dorpen. Op weinig plaatsen zijn erfgoed, landschap, natuur, cultuur en landbouw zo nauw verweven als hier. De Kesterheuvel, letterlijk een groene parel in het landschap, is in feite een zandduin aan de rand van een prehistorische oceaan. In de loop der tijden verhardde het zand tot ijzerzandsteen en op die manier kon het gebied ijstijden en schurende gletsjers trotseren.

De ruime omgeving van Kesterheide behoort tot het Natura 2000-netwerk, samen met o.a. Hallerbos en de Markvallei in de regio. Natura 2000 wil extra bescherming bieden aan bijzondere natuur in Europa. In 2012 werd Natuurpunt eigenaar van een groot deel van Kesterheide zodat het gebied bewaard blijft als groene parel van Gooik en het Pajottenland.

Meer informatie over de werking van Natuurpunt Pajottenland vind je terug op de website en facebookpagina.

 

 

 

  

 

© Paddenbroek Gooik
All Rights Resevered

Adres en tel

Paddenbroekstraat 12
1755 Gooik

Tel: 02 532 14 02

mail ons

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.